• JS Hercules Academia – OuRe 0-5 (0-3)

  by  • May 30, 2013 • Divari, Otteluraportit

  Reipas otti selkeän voiton JS Hercules Academicasta

  JS Hercules Academia – Oulun Reipas 0 – 5 (0 – 3)
  
  Tilanne		Aika		Maalintekijä
  0 – 1 		9’		Tuomas Timonen
  0 – 2		27’		Mika Väisänen
  0 – 3		40’		Kriss Kiongo
  0 – 4		n. 60’		Markus Oikarinen
  0 – 5		n. 75’		Sotimir Meshau

  Oulun Reipas kohtasi keskiviikkoiltana JS Hercules Academican. Joukkueet eivät olleet kohdanneet koskaan aiemmin ja tuttuja naamoja ei löytynyt Academican joukkueesta. Tiedot olivat siis vähäisiä vastajoukkueesta ennen peliä, mutta jokunen vuosi sitten ranskalaisen visiitin vitosessa tehneen FC Internationalin pelejä muistellessa odotettavissa oli nopeita ja innokkaita pelaajia, mutta tekniikassa, pelin ymmärryksessä, kurinalaisuudessa ja joukkuepelaamisessa oli suuria puutteita. Reipas sai kentälle tällä kertaa 15 pelaajaa, mikä oli tarpeen helteisellä ilmalla ja alkukauden tiukan otteluohjelman jäljiltä.

  Peli alkoi Reippaan hallinnalla, mutta Academica karvasi palloa ylhäältä asti ja tekivät Reippaan pelin avaamisesta hätäisempää kuin aiemmissa sarjapeleissä. Tästä huolimatta tai juuri siitä syystä Reipas loi paikkoja jatkuvalla syötöllä Academican maalille ja vain huono viimeistely esti pelin ratkeamisen heti alussa. Reipas siirtyi johtoon, kun Tuomas Timonen saatiin pelattua oikealta laidalta lävitse. Tuomas sai potkaistessaan harhautettua maalivahdin aavistamaan vasempaan alakulmaan, kun pallo upposikin keskelle maalia. Reipas siirtyi johtoon, kun peliä oli pelattu 9 minuuttia. Tämänkin jälkeen peli jatkui Reippaan hallinnassa ja seuraava maali syntyi 27 minuutilla. Ensin Mika Väisänen kaadettiin rangaistusalueella ja seuranneen rangaistupotkun Mika sijoitti vasempaan alakulmaan. Tämän jälkeen peli tasoittui hieman, mutta pelin juonena oli, että Reipas yritti enemmän pitää palloa hallussa ja Academica sai tilanteen poikasensa nopeilla vastaiskuilla, mutta ne pysähtyivät joko huonoihin syöttöihin tai Reippaan puolustuslinjaan. Academican vaarallisin paikka tuli vasemmalta annetusta kulmapotkusta, kun Reipas ei onnistunut purkamaan tilannetta ja pallo jäi vaarallisesti pyörimään rangaistusalueelle. Tällaisten tilanteiden jälkeen pallo on usein löytänyt tiensä Reippaan maaliin, mutta tällä kertaa pallo saatiin potkaistua väljemmille vesille. Reipas meni 3 – 0 johtoon, kun Kriss Kiongo irtosi keskialueella Academican keskuspuolustajista ja lopulta vastassa oli vain maalivahti. Krissin ensimmäisen potkun maalivahti sai torjuttua, mutta ei vangittua ja Kriss pääsikin lopulta sijoittamaan pallon tyhjään maaliin. Näissä numeroissa mentiin tauolle.

  Tauon aikana painotus oli helpoissa syötöissä, koska Reippaan syöttöpeli ei ollut ensimmäisellä jaksolla aikaisempien pelien veroista. Lisäksi pelaajien välit kasvoivat huomattavasti pelin edetessä ja taitavampaa joukkuetta vastaan Reipas olisi ollut hätää kärsimässä.

  Toisen puoliajan Academica aloitti pirteästi ja saikin luotua pienen paniikin Reippaan puolustuslinjaan. Kerran koettiin myös vaaranhetkiä Reippaan maalin edessä, kun Reippaan maalivahti ei saanut heti liimattua palloa käsiinsä takakulmaan suuntautuneessa vedossa, mutta ehti kuitenkin vangitsemaan pallon ennen kuin Academican hyökkääjä ehätti paikalle. Pian kuitenkin Reipas otti pelin uudestaan haltuunsa ja alkoi luomaan maalintekopaikkoja. Reipas siirtyi neljän maalin johtoon noin 60 minuutin paikkeilla. Tilanne lähti, kun Mika Väisästä rikottiin jälleen kerran vapaapotkun arvoisesti tällä kertaa noin 35 metrin päässä maalista vasemmalla kenttäpuoliskolla. Vapaapotkua asettui antamaan Jussi Hiltunen. Tavanomaisen maalineduspallon sijaan vapaapotku annettiinkin lyhyenä muurin vierestä Väisäselle, joka pääsi vapaasti keskittämään pallon maalin edustalle ja lopulta Markus Oikarinen sijoitti pallon haltuunoton jälkeen maalin perukoille. Loppunumerot 5 – 0 viimeisteli Sotir ”Bushi” Meshau noin 75 minuutilla. Bushi sai pallon jalkaan 25 metrin päässä maalista ja pääsi kääntymään vapaasti. Kun yksikään Academican pelaaja ei yrittänyt aktiivisesti riistää palloa ja keskuspuolustajatkin keskittyivät peittämään syöttösuuntia, Bushi pääsi vapaasti ajamaan rangaistusalueelle ja noin 10 metristä lähtenyt sijoitus upposi maalin perukoille. Tämän lisäksi Reipas sai toisella puoliajalla vielä rangaistuspotkun, mutta tällä kertaa maalivahti oli potkaisijaa viekkaampi ja sai torjuttua pallon.

  Vaikka Reippaan voitto oli selvä ja lukemista olisi voinut tulla rumemmatkin, niin Academica voi jatkossa osoittautua vaikeaksi vastustajaksi monelle joukkueelle. Ensinnäkin Academican pelaajat ovat pääsääntöisesti nopeita ja pyrkivät iskemään pääsääntöisesti heti kiinni vastustajaan. Toiseksi ainakin tällä kertaa vaikutti siltä, että Academicalla on paljon pelaajia peleissä, joten toisella puoliajalla puolustajat voivat joutua lujille Academican suoraviivaisen pelitavan kanssa. Jos kurinalaisuutta ja joukkuepelaamista saataisiin taottua edes hieman pelaajien mieliin, niin kyseessä voisi olla todella vaikeasti voitettava ja inhottava joukkue vastustajalle. Toisaalta, ainakin tämän pelin valossa, joukkue on jo valmiiksi inhottava. Varsinkin Reippaan hyökkäävät pelaajat saivat koko pelin ajan pieniä potkuja jalkoihin ja selkään ajoja oli ihan riittävästi. Vaikka kopautukset sun muut pienet koiruudet kuuluvat pelin luonteeseen, niin jatkuva pikkusikailu vie varsinkin tällä tasolla hauskuuden pois pelistä. Kaiken kukkuraksi pelaajat ja vaihtopenkki protestoivat pitkään ja äänekkäästi useisiin Academicaa vastaan vihellettyihin ja viheltämättä jätettyihin ratkaisuihin. Lopulta erotuomarina toiminut Marko Ihalainen sai tarpeekseen suunsoitosta ja ajoi Academicalta pelaajan ulos kahdella varoituksella. Kolmanteenkin ulosajoon olisi ollut ainekset, mutta tällä kertaa tuomari ei kuullut pelaajan jupinoita ja Academica pelasi ottelun loppuun kahden vajaalla. Ylipäätään täytyy sanoa, että Ihalainen oli jälleen kerran yksi kentän onnistujista, vaikka muutamat tilanteet olisikin voinut tuomita toisin. Pian tämän jälkeen Academican pelaaja sai ottelun toisen punaisen suoralla ulosajolla. Vaikka Reippaan pelaajatkaan eivät ole mitään puhtaita pulmusia protestoinnissa ja pikkusian pelaamisessa, niin Academica on ainakin kirjoittajalle ollut pitkään aikaan inhottavin vastustaja. Tämä pätee myös ottelun ympärillä oleviin kotijoukkueen velvollisuuksiin kuten puuttuviin otteluilmoituksiin, ottelupöytäkirjan puuttumiseen, kentän kunnosta huolehtimiseen ja tuloksen ilmoittamiseen. Joukkue tarvitsisi ehdottomasti johtajaa niin kentälle kuin sen ulkopuolelle huolehtimaan ja järjestelemään asioita, jolloin Academicasta voitaisiin saada erinomainen lisä oululaiseen alasarjapalloiluun.

  Reippaan oma peli ei ollut uomissaan selkeistä lukemista huolimatta. Syinä lienevät pelaajien väsyminen kuumassa ilmassa, alkukauden tiukka otteluohjelma, pienet vammat ja vastustaja. Mikä syy olikaan kyseessä, Reippaan syöttöpeli ei ollut niin hyvää kuin aiemmissa peleissä sekä keskikentän ja puolustuksen välit kasvoivat suuriksi mahdollistaen Academican vaarallisen oloiset hyökkäyksiin lähdöt. Positiivisina puolina pelissä oli nollan säilyttäminen omassa päässä, maalinteossa onnistuminen laajalla rintamalla ja suurempien loukkaantumisten välttäminen.

  Raportoi Jusa