• PaTe – OuRe 0-2 (0-1)

  by  • May 27, 2013 • Divari, Otteluraportit

  Puolustamalla kolme pistettä

  Pattijoen Tempaus – Oulun Reipas 0 – 2 (0 – 1) 
  Aika 		Tilanne		Maalintekijä
  43’		0 – 1		Jukka Piiroinen
  90’		0 – 2		Kriss Kiongo
  
  Varoitukset
  80 minuuttia 	Jouni Rytkönen 	Oulun Reipas

  Oulun Reipas matkusti sunnuntaina Raaheen kauden ainoalle vieraspaikkakuntapeliin. Vastustajaksi asettui Pattijoen Tempaus. Viime vuosien tulosten perusteella paljoa ei ollut odotettavissa pelimatkalta, koska Reipas on kärsinyt useita murskatappioita Raahen reissuillansa. Tällä kertaa matkaan saatiin aamuisten taivuttelujen jälkeen 12 pelaajaa, kun taasen PaTe oli jalkeilla 19 miehen voimin.

  Peli alkoi verkkaisesti Reippaan aloittaessa pelin rauhallisesti ja PaTe hallitsi palloa hienokseltaan. PaTe pääsi pari kertaa keskittämään, mutta Reippaan keskuspuolustus siivosi pallot pois maalintekoalueilta. Kun peliä oli pelattu arviolta 15 minuuttia, Reipaskin alkoi saada pelin juonesta kiinni ja pääsi useampaan vaaralliseen maalintekopaikkaan. Paras maalintekopaikka siunaantui Reippaan Jukka Piiroiselle, joka pääsi asettelemaan pallon vapaasti noin 12 metrin päässä maalista, mutta täräytti pallon oikean puolen tolpan ulkoreunaan. Lopulta Reipas siirtyi johtoon, kun Perttu Sarja antoi pallollisena olleelle PaTen vasemmalle laitapuolustajalle painetta. Puolustaja yritti syöttää lähellä olleelle keskuspuolustajalle, mutta Reippaan Kriss Kiongo pääsi katkaisemaan syötön ja keskitti kovan maanuoliaisen maalin eteen, jossa Jukka Piiroinen pääsi ensimmäisenä palloon ja runnoi Reippaan 1 – 0 johtoon. Tämän jälkeen PaTe ehti vielä saada yhden maalintekopaikan, kun PaTen oikean puolen keskikenttä pääsi keskittämään ja pallo tippui juuri PaTen hyökkääjän päähän, mutta pusku epäonnistui ja kieri vaarattomasti maalin ohitse. Tauolle mentiin Reippaan johtaessa yhdellä maalilla.

  Tauolla painotettiin syötön jälkeen tapahtuvaa puhetta ja pitkiä hyökkäyksiä. Vaikka peli oli mennyt ensimmäisellä puoliajalla Reippaan suunnitelman mukaisesti, Tuukka Järvenpään loukkaantuminen ja Jukka Piiroisen saama kolhu antoivat huolenaihetta kenttäpelaajien jaksamisesta.

  Toisen puoliajan alussa PaTen pelaajat iskivät tiukemmin kiinni Reippaan puolustuslinjaan vaikeuttaen pelinavausta. Reipas joutuikin pelaamaan tavallista enemmän pitkiä palloja ja pallon hallinta oli selkeästi PaTella. Reipas kuitenkin puolusti tarkasti ja sai pidettyä PaTelaiset pitkän aikaa pois maalipaikoista. Lisäksi Reipas sai muutamia todella hyviä paikkoja maalintekoon, mutta PaTen maalivahti esitti muutamia loistopelastuksia ja piti PaTen pelissä mukana. Lopulta kuitenkin lämmin sää, auringon paiste ja vaihtopelaajien puuttuminen alkoi vaikuttaa Reippaan pelaajiin ja PaTe pääsi murtautumaan pari kertaa Reippaan tiukan ja kurinalaisen puolustuksen lävitse, kun peliä oli arviolta pelattu 80 minuuttia. PaTen toisen puoliajan ensimmäinen vaarallinen paikka tuli, kun Reipas epäonnistui kaksi kertaa pallon purussa omalta rangaistusalueelta ja PaTe pelaaja pääsi hyppypuskemaan maalivahdin alueen reunalta, mutta ei onnistunut painamaan puskua ja pallo painui maalin ylitse. Pian tämän PaTen pelaaja pääsi vapaasti potkaisemaan palloa rangaistuspisteen tuntumasta, mutta veto suuntautui maalivahti Jussi Hiltusen ulottuville, joka torjui pallon maalin sivulle ja lopulta Jarkko Vanhala siivosi tilanteen kulmapotkuksi. Ylipäätään toisen puoliajan lopussa PaTe sai useita kulmapotkuja nähdäkseni Reippaan pelaajien väsymyksen takia, mutta enempää vaarallisia paikkoja PaTe ei saanut luotua. Pelin vedellessä viimeisiä hetkiään, Reippaan maalivahti Jussi Hiltunen avasi pelin potkaisemalla pallon noin keskipisteen tuntumaan. PaTen keskuspuolustajat haparoivat ja pallo pomppasi jopa ylös nousseen maalivahdin ylin. Muiden reipaslaisten vetäessä henkeä, Kriss Kiongo ampaisi pallon perään. Kaukaa näytti siltä, että PaTen maalivahti saisi vangittua pallon rangaistusalueella, mutta Kriss sai venytettyä jalkansa palloon ja vei Reippaan 2 – 0 johtoon. Heti maalin jälkeen erotuomari vihelsi pelin päättyneeksi ja Reipas otti kauden kolmannen voittonsa.

  Peli oli ensimmäisen puoliajan ajan siistiä, mutta pelaajien väsymisen myötä toisella puoliajalla alkoi näkymään rumempia otteita. Pelin ainoan varoituksen sai Reippaan Jouni Rytkönen, kun ison miehen käsi heilahti patelaisen rintaan. PaTelta yksi pelaaja ainakin olisi ansainnut varoituksen. Ensi alkuun pelaaja otti uhmakkaasti yhteen yhden reipaslaisen kanssa, mutta tönäisyjä tai lyöntejä ei vaihdettu, joten kumpikin pelaaja selvisi pelkällä puhuttelulla. Jonkin aikaa tästä ja sama pelaaja potkaisi Reippaan Asko Hyttistä takaapäin pohkeeseen ja Reippaan pelaajien protestoidessa selvisi edelleen kolttosestaan huomautuksella. Pelaajan mielestä kyseessä on miesten peli ja todistaakseen oman miehuutensa hyppäsi seuraavassa tilanteessa maahan kyljelleen ilman minkäänlaista kosketusta hakien vapaapotkua. Samanlaisia elkeitä pelaaja esitti jo keväällä pelatussa harjoituspelissä, mutta toivottavasti kyseinen pelaaja jossain vaiheessa katsoisi peiliin ja alkaisi pelata kuin miehet raukkamaisen takaa päin jaloille potkimisen ja vapaapotkujen kalastelun sijaan. Vaikka tuomarin linja oli kokonaisuudessaan mielestäni hyvä, odotin tuomarilta jämäkämpää linjaa tunteiden kuumentuessa puolin ja toisin. Jatkossa toivonkin pelin tuomarilta jämäkkyyttä ratkaisuihin ja uskon parin ikävuoden kuluttua sitä löytyvän.

  Reipas ansaitsi voittonsa. Vaikka PaTe hallitsi palloa varsinkin toisella puoliajalla, PaTen pelaajat eivät päässeet kunnolliseen maalipaikkaan kuin muutaman kerran pelin aikana, kiitos Reippaan onnistuneen joukkuepuolustamisen. Vastaavasti Reipas sai mielestäni luotua 8 – 10 hyvää tai todella hyvää maalintekopaikkaa, mutta onnistui kuitenkin vain kahdesti. Ehkä PaTen peliä sotki runsas vaihtojen määrä, kun Reippaalla tätä ongelmaa ei ollut. Vaikka Reipas ei varsinkaan toisella puoliajalla pystynyt pelaamaan pitkiä hyökkäyksiä, mutta Reippaan pelaaminen tuntuu pitkästä aikaa hyvältä. Parhaiten Reippaan onnistumista koko joukkueena kuvaa Jouni Rytkösen — ”Tässähän tuntuu siltä, että me pelataan jalkapalloa”.

  Raportoi Jusa