• Sarjakauden avauksesta voitto

  by  • May 17, 2013 • Divari, Otteluraportit

  Oulun Reipas – Herkku-Papat 3 – 0 (1 – 0)

  Tilanne		Aika		Maalintekijä
  1 – 0		44’		Asko Hyttinen
  2 – 0		78’		Perttu Sarja
  3 – 0		85’		Asko Hyttinen

  Oulun Reipas kohtasi 16.5. sarjakauden avauspelissä Herkku-Papat Pateniemen tekonurmella. Reipas sai haalittua paikan päälle 12 pelaajaa, kun Herkku-Papat saivat paikan päälle arviolta 16 pelaajaa. Oulun Reipas ei ollut aiemmin kohdannut Herkku-Pappoja, mutta Papat ovat JS Herculeksen kanssa samaa organisaatiota ja moni Pateniemen kynnysmatolla juoksennellut pelaaja olikin ennestään tuttu Reippaan pelaajille. Myös sää suosi pelaajia lämpötilan ollessa ensimmäisiä kertoja ollessa yli 15 astetta, joten Reippaalle oli tiedossa hikinen iltapuhde.

  Peli alkoi Herkku-Pappojen lievällä pallon hallinnalla. Pallo kuitenkin poltteli Pappojen jaloissa ja pallo päätyi usein rajan yli syötön tai haltuunoton tai kummankin epäonnistuttua. Reipas puolestaan säästeli jalkoja heti pelin alusta lähtien pyrkien pelaamaan pitkiä hyökkäyksiä pallon saadessaan ja estämään Pappojen pelin rakentelun pitämällä linjojen välit tiiviinä. Reippaan urakka hankaloitui 20 minuutin pelin jälkeen, kun Reippaan kapteeni Arto Karjalainen loukkasi pohjettaan ja joutui jättämään pelin kesken. Pian tämän jälkeen Papat saivat pelin ensimmäisen kunnollisen maalipaikan. Reippaan pelaajat joutuivat rikkomaan pappoja noin 25 metrin päässä maalistaan. Seuranneesta vapaapotkusta vapaapotkun antaja saikin nostettua pallon muurin ylitse kohti maalin etunurkkaa, mutta Reippaan maalissa aloittanut Jussi Hiltunen torjui pallon tolppaan ja Asko Hyttinen putsasi pallon pois maalin edestä. Puoliajan jatkuessa Papat pääsivät useammin keskityspaikkaan, mutta Reippaan topparipari Jarkko Vanhala – Janne Koivuluoma hallitsivat ilmatilaa. Reipas alkoi saamaan pelin juonesta kiinni ensimmäisen puoliajan lopussa, kun pallo alkoi kulkemaan myös hyökkäyspäässä laidalta toiselle. Lopulta pelin ensimmäinen maali näki päivänvalon 44. minuutilla, kun pallo saatiin pelattua hallitusti oikeasta laidasta noin 25 metriin maalin vasemmalle puolelle Asko Hyttiselle. Asko antoi vasemman jalkansa puhua ja upotti pallon juuri yläriman alapuolelle ja Reipas meni johtoon 1 – 0. Näissä lukemissa mentiin tauolle.

  Tauon aikana Reipas-leirissä painotettiin malttia pelata pitkiä hyökkäyksiä ja helppojen ratkaisujen tekoa. Myös muutamia muutoksia pelaajistoon tehtiin, kun Jani Tuorila siirtyi maaliin kokeilemaan uusia maalivahdinhanskoja ja Jussi Hiltunen siirtyi keskikentän keskelle tuomaan tuoreita jalkoja.

  Toinen puoliaika alkoi Reippaan pitäessä palloa omalla puolikkaallaan kytäten aukkoja Pappojen puolustuksessa. Huomatessaan tämän Papat nostivat karvaustaan huomattavasti yrittäen antaa painetta Reippaan puolustajille. Reippaan puolustajat eivät kuitenkaan häkeltyneet lisääntyneestä karvauksesta, vaan alkoivat hakea pitemmillä syötöillä Reippaan hyökkäyksessä pelanneen Markus Oikarisen rintaa, jonka jälkeen pallo pyrittiin pelaamaan syöttelemällä laitaan. Yhden Markuksen jatkon jälkeen pallo päätyi pelissä loistaneen Asko Hyttisen jalkaan vasemmalle laidalle. Asko lähetti pitkän puolenvaihdon oikeassa laidassa pelanneelle Perttu Sarjalle, joka ryntäsi läpiajoon. Pappojen maalivahti tuli vastaan, mutta Perttu onnistui ohituksessa maalivahdin oikealta puolelta ja sijoitti pallon noin kymmenestä metristä pallon tyhjään maaliin pelikellon käydessä 78. minuuttia, 2 — 0. Pertun suoritus oli erinomainen, kun ottaa huomioon, että peliä oli käyty jo hyvä tovi ja Pappojen puolustaja ehti antamaan rangaistusalueen rajan tuntumasta lähtien. Tämän jälkeen Papat hakivat entistä vimmatummin kaventavaa maalia, mutta Reipas sai pidettyä Papat poissa maalintekoalueelta ja Pappojen keskitysyritykset joko kilpistyivät Reippaan tiiviiseen puolustuksen tai leijailivat maalivahti Tuorilan varmoihin käsiin. Peli sai viimeisen niittinsä, kun Asko Hyttinen murtautui vasemmalta laidalta lävitse ja 50 metrin kuljetuksen jälkeen sijoitti pallon etualanurkkaan ajassa 85 minuuttia, 3 – 0. Papat tämä jälkeen vielä vimmatusti tasoitusta, mutta maalintekopaikkoja ei enää siunaantunut kummallekaan osapuolelle.

  Pelin ratkaisu oli lopulta Reippaan kurinalainen, taisteleva puolustaminen ja parempi syöttöpeli. Reippaan pelaajilta pallo livahti paljon harvemmin jalan ohi syötön haltuunotossa ja pitkät pallot löysivät kohteensa paremmalla tarkkuudella. Peli olisi saattanut päättyä toisinkin jos Papat olisivat saaneet pelin ensimmäisen maalin ja Reipas joutunut avaamaan peliään enemmän. Pelin tuomaritoiminta oli yleisesti ottaen hyvä tasoista, mutta joitakin vihellyksiä ainakaan Reippaan pelaajat eivät ymmärtäneet alkuunkaan. Seuraavaksi vastaan asettuu hyvin tuttu vastustaja Nelosesta, OuJK.

  Raportoi Jusa