• Futsal sarjapaikka säilyi

  by  • February 11, 2013 • Futsal, Otteluraportit

  Reipas säilytti sarjapaikkansa maalierolla

  Sunnuntaina pelattiin futsalin kolmannen divisioonan viimeiset pelit. Oulun Reippaalla oli vastassa Oulun Jalkapalloklubi ja Ylirantajengi, joka on tätä nykyä osa Muhoksen Urheilijoita. Pelin henki oli selvä, kaksi voittoa ja Reipas säilyttää varmasti sarjapaikan.

  Oulun Reipas – Oulun Jalkapalloklubi 9-1 (4-1)

  Aika	Tilanne	Maalintekijä		Syöttäjä
  2:10	0-1	Radwan Asad		Ali(?) Rasuli
  7:00	1-1	Mika Väisänen		Janne Koivuluoma
  9:45	2-1	Asko Hyttinen		-
  10:30	3-1	Mika Väisänen		Tuukka Järvenpää
  13:45	4-1	Sotimir Meshau		Simo Myllymäki
  23:40	5-1	Simo Myllymäki		-
  26:10	6-1	Mikko Kivelä		Simo Myllymäki
  26:40	7-1	Tuukka Järvenpää	-
  31:10	8-1	Asko Hyttinen		Sotimir Meshau
  33:10	9-1	Simo Myllymäki		Sotimir Meshau

  Päivän ensimmäisessä pelissä oli vastassa ennakkoon tuttu vastustaja, OuJK. Peli alkoi tuttuun tapaan Reippaan hermoillessa ja ensimmäisen maalin tekikin OuJK. Reippaan maalivahti sai torjuttua Ali (?) Rasulinin potkun vain puolittain ja Radwan Asad pääsi laittamaan pallon maaliin paluupallosta. Reippaan hermoilu jatkui ja pelin ensimmäiset viisi minuuttia olivatkin OuJK:n hallinnassa. Viidennen minuutin jälkeen Reipas pääsi peliin mukaan ja Reippaan uusin pelaaja, Mika Väisänen tasoittikin pelin Janne Koivuluoman esityöstä ajassa 7:00. Pari minuuttia ensimmäisestä ja Reipas sai suoran vapaapotkun noin kahdeksasta metristä. Pallon taakse asettui Asko Hyttinen. Ensimmäinen yritys kilpistyi muuriin, mutta Hyttinen sijoitti paluupallon maaliin. Reipas onnistui vielä kahdesti ensimmäisellä puoliajalla: ensin Väisänen teki illan toisensa ja Sotimir ”Bushi” Meshau teki Reippaan neljännen maalin. Puoliajalla mentiin Reippaan johtaessa 4-1. Toisen puoliajan alussa Reipas ratkaisi pelin lopullisesti. Ensin Simo Myllymäki karvasi pallon pois OuJK:n puolustajalta ja sijoitti pallon maaliin. Seuraavaksi Mikko Kivelä teki Reippaan kuudennen maalin Myllymäen esityöstä. Viimeisen niitin iski Tuukka Järvenpää, minkä jälkeen pelin voittajasta ei ollut enää epäselvyyttä. Loppupeli menikin pelaillessa ja Hyttinen sekä Myllymäki tekivät vielä maalit mieheen. Voitto Reippaalle selvin 9-1 lukemin. Vaikka lukemat olivatkin lopulta selvät, niin peli olisi varmasti ollut aivan erilainen, jos OuJK ei olisi joutunut peluuttamaan kenttäpelaajiaan maalissa.

  Ylirantajengi – Oulun Reipas 6-4 (4-2)

  Aika	Tilanne	Maalintekijä		Syöttäjä
  2:30 	1-0	Mikko Kurttila		Teemu Kärenlampi
  5:00	1-1	Sotimir Meshau		Arto Karjalainen
  7:20	2-1	Jouko Alaviippola	Tapio Nuutinen
  9:20	3-1	Jaakko Ahola		Matti Pikkarainen
  12:50	4-1	Teemu Kärenlampi	Lauri Tiensuu
  15:00	4-2	Asko Hyttinen		-
  32:21	4-3	Arto Karjalainen	Tuukka Järvenpää
  34:25	5-3	Oma maaliskuu
  36:57	6-3	Mikko Kurttila		Tapio Nuutinen
  37:31	6-4	Asko Hyttinen		Mikko Kivelä

  Toisessa pelissä Reipasta vastaan asettui Ylirantajengi. Kirjoittajan käsityksen mukaan Ylirantajengi on ainakin aiemmin koostunut pohojosesta kotoisin olevista pelaajista ja joukkuetta on täydennetty muutamalla mentaliteetiltaan sopivalla pelaajalla, mitä se sitten ikinä tarkoittaakaan. Peliin lähdettiin asenteella tulos tai ulos eli voittaja säilyttää sarjapaikkansa. Peli alkoi juuri niin kuin Reippaan pelit ovat alkaneet viime aikoina. Ylirantajengin Mikko Kurttila pääsi rokottamaan Reipasta Teemu Kärenlammen toimiessa syöttäjänä. Reipas kuitenkin tasoitti pelin ajassa 5:00, kun Bushi pääsi viimeistelemään Arto Karjalaisen syötöstä. Tämä ilo ei jatkunut pitkään, koska Jouko Alaviippola vei Ylirantajengin uudestaan johtoon Tapio Nuutisen syötöstä. Seuraavaksi oli Jaakko Aholan vuoro jatkaa Reippaan kurittamista Matti Pikkaraisen toimiessa kapellimestarina. Ylirantajengi meni 4-1 johtoon ajassa 12:50, kun Lauri Tiensuu sai syötöllään pelattua kaksi vihernuttua pois tilanteesta ja Teemu Kärenlampi kiitti esityöstä ja pyssytti pallon etuyläkulmaan maalivahdin sormien kautta. Asko Hyttinen kavensi tilanteeksi 4-2, kun pelikello näytti ajaksi 15:00 ja tässä tilanteessa mentiin tauolle.

  Reippaan hyökkäykset olivat päättyneet usein laukaukseen maalia kohti, mutta ne olivat kilpistyneet maalivahtiin ja monesti seurauksena oli vaarallinen vastahyökkäys, kun maalivahti haki heitoillaan pitkänhuiskeita hyökkääjiä Reippaan pelaajien ollessa vielä hyökkäysalueella. Tähän piti saada parannusta. Toinen puoliaika kului pitkän aikaa maalittomana Reippaan pyrkiessä pallonhallintaan ja Ylirantajengin tullessa nopeasti ylös saaden aikaan pitkiäkin painetiloja Reippaan puolustusalueelle. Lopulta ajassa 32:20 Arto Karjalainen väläytti peliälyään uudestaan hyökkäyspäässä. Karjalainen hyödynsi Ylirantajengin uinahduksen kulmatilanteessa nousten rangaistusalueen rajalle ja kavensi tilanteeksi 4-3 Tuukka Järvenpään antamasta kulmasta. Reipas sai kuitenkin pian kylmää vettä niskaansa, kun kulman jälkitilanteesta pallo pomppi omasta pelaajasta maalin perukoille. Maalin voisi kyseenalaistaa, koska Ylirantajengin hyökkääjän törmäsi Reippaan maalivahtiin ja maalivahti pyllähti maalin perukoille. Erotuomari ei kuitenkaan nähnyt tilannetta näin ja peli oli 5-3. Lopun ajasta Reipas pelasi riskillä ja riski kostautui ajassa 36:57, kun Ylirantajengin maalivahti Jani Lehto avasi vastahyökkäyksen pitkällä heitolla Tapio Nuutiselle. Nuutinen jatkoi pallon Mikko Kurttilalle, joka tykitti pallon suoraan syötöstä maalin kattoon. Reipas onnistui vielä kaventamaan tilanteeksi 6-4, kun Mikko Kivelä antoi pallon rahapotkusta Hyttiselle. Hyttinen sai potkun lähtemään puolustajan jaloista ja pallon osoite olikin vasemmassa alanurkassa. Peli päättyi lopulta 6-4 Ylirantajengin voittoon.

  Yhteenvetona pelistä voidaan todeta, että Ylirantajengi onnistui hyödyntämään vahvuutensa paremmin kuin Reipas. Reipas oli jatkuvasti vaikeuksissa Ylirantajengin alhaalla pelaavan puolustuksen ja nopeiden vastahyökkäysten kanssa. Reipas ei onnistunut murtamaan Ylirantajengin puolustusta kuin pariin otteeseen ja silloinkin syynä oli nähdäkseni poikkeuksellisen hyvä yksilösuoritus. Tämän pelin perusteella Ylirantajengi olisi ansainnut säilyä sarjassa. Mutta kyse on kuitenkin sarjasta ja sarjamääräyksen mukaan keskinäisen sijoituksen tasapisteissä ratkaisee ensisijaisesti koko sarjan maaliero. Reippaan maaliero on -3 ja Ylirantajengillä -10 ja täten Reipas säilytti sarjapaikkansa.

  Koko kautta arvioidessa Reipas voi olla tyytyväinen siihen, että sarjapaikka säilyi. Tyytymättömyyden aiheena on puolestaan tapa, jolla sarjapaikka säilyi. Reippaan vahvuudeksi nostaisin kauden aikana sen, että ringissä on paljon pelaajia ja näin nopeasti arvioiden Reippaan nutun puki päällensä 16 pelaajaa. Vähimmillään pelissä oli paikalla 7 pelaajaa ja maalivahti, joka on kuitenkin hyvä lukumäärä moneen joukkueeseen verrattuna. Toinen mieltä lämmittävä seikka oli se, että Reippaan selkäranka ei rusahdellut aikaisempien vuosien tapaan ja kukaan ei lyönyt hanskoja tiskiin pelin aikana. Parannettavaa toki jäi tuleville vuosille paljon. Osin suuren vaihtuvuuden ja osin uusien ja uusvanhojen pelaajien takia Reippaan pelitapa ei ole samalla tavalla kirkas ja selvä kuten esimerkiksi Real Oululla. Tämä oli ehkä tärkein syy, minkä takia Reipas ylsi tasolleen vain ajoittaisesti. Näin jälkikäteen pohdittuna onnistuneimmat pelit olivat KajHaa ja OPaa vastaan, jolloin Reipas oli enemmän ottavana osapuolena. Lopuksi Reippaan laukausten laatu nousi kauden aikana huomattavasti, kun vedot alkoivat suuntautua maalia kohden yhä useammin. Reippaan ongelmina on viime vuosina ollut maalinteko, kun luontaisia maalintekijöitä ei ole löytynyt joukkueesta ja se on näkynyt peleissä tehottomuutena. Lisäksi Reippaalla ei ole ollut ”oikeaa” maalivahtia yli vuoteen, joka on näkynyt välillä helpohkoina maaleina, mutta toisaalta pelaajat ovat olleet valmiita puolustamaan uhrautuvammin estääkseen laukaukset omaa maalia kohti ja maalivahti ei ole joutunut yksin pitelemään joukkuetta pystyssä.

  Raportista vastasi Jusa